Hoe richt u een pop-up restaurant in?

Pop-up zaken zijn tegenwoordig in elke vorm en afmeting te vinden. U ziet pop-up restaurants overal opduiken. Ze verschijnen op de meest onverwachte locaties zoals, fabriekshallen, dakterrassen en leegstaande winkelpanden. Maar hoe richt u nu een tijdelijke locatie rendabel en sfeervol in? En wat doet u met de meubels als de pop-up periode er weer op zit? In dit artikel geven wij u graag een heleboel tips over het inrichten van een tijdelijke restaurant locatie.

Hoe werkt een pop-up restaurant?

Wat is een pop-up restaurant nu eigenlijk, en hoe zit dit in elkaar? Pop-ups zijn horeca zaken die uit het niks verschijnen. Deze restaurants en barretjes worden vaak door een groep individuen opgezet, deze gaan dan voor een korte periode samen een restaurant runnen, zoals big boys chefs table. Big Boys chefs table wordt één of twee keer per jaar georganiseerd door drie horeca ondernemers uit de omgeving Uden. In een periode van 12 tot 14 dagen bouwen deze horeca ondernemers een BBQ restaurant op een willekeurige locatie. De eerste editie vond bijvoorbeeld plaats in de tuin van de Villa Lieve vrouwe, en de tweede editie werd in een asperge veld gehouden. Dit is vaak kenmerkend voor een pop up restaurant waarbij een thema of seizoen centraal staat voor de stijl van het restaurant.

De maaltuin is een ander jaarlijks pop up restaurant wat zich gevestigd heeft in het Muiderslot. In een middeleeuwse setting kunnen de gasten dan genieten van een vijf gangen diner. Of pop-up stadsterras de prairie in Eindhoven, waar 11 weken lang een goed pop-up feestje wordt gehouden. Dit jaar nieuw het buitenrestaurant zeven in Quadenoord. Waar chef Joris van Tongeren (ex. Toscanini) en Matthieu Fijan (ex. Vuurtoreneiland) met hun team een buitenrestaurant hebben neergezet.  Super gave restaurants met een op en top beleving voor haar gasten. En er zijn er meer, allen uniek in de beleving en sfeer.

Pop-up restaurants bevinden zich ook vaak in leegstaande of voor de sloop geplande gebouwen. Wat elk pop-up restaurant gemeen heeft is dat na een bepaalde periode het restaurant weer dicht gaat. Sommige pop-ups zijn repeterend en andere pop-ups vestigen zich ergens vast waarbij anderen voor altijd verdwijnen.

Waar komen pop-ups vandaan?

Het idee van pop-up restaurants ontstond in Nederland vanuit Amsterdam, het eerste pop-up restaurant verscheen op de Wibautstraat in een gebouw wat gepland stond gesloopt te worden. Het nieuwe concept kreeg toentertijd een hoop bekijks, een restaurant wat namelijk een paar weken na de opening weer haar deuren sloot was nogal bijzonder. Al snel sloeg het concept aan en het aantal pop-up restaurants nam drastisch toe. Eerst enkel in Amsterdam maar langzaam verspreidde het concept zich en nu verschijnen er elke zomer weer nieuwe pop-up gelegenheden. Waar velen pop-up restaurants als een hype beschouwden is het nu duidelijk dat de pop-up horeca gelegenheden zullen blijven verschijnen. Bezoekers komen graag na een jaar of periode weer terug om die geweldige sfeer te proeven. De beleving is zo heel speciaal, waarbij het thema jaarlijks kan wijzigen.

Het inrichten van een pop-up restaurant

De inrichting is voor elk restaurant van enorm belang, de sfeer en emotie die een gast ervaart kan uw restaurant namelijk maken of breken. Aangezien pop-ups vaak een thema of seizoensgebonden sfeer proberen te creëren is het belangrijk dat hiervoor het juiste horeca meubilair wordt uitgekozen. Mocht uw pop-up in een pand gevestigd zijn dan zijn dit enkele punten waar u op moet letten:

  • Moodboard

Zorg dat u voor uzelf duidelijk hebt wat de sfeer is die u in uw restaurant wil terugzien. Gebruik bijvoorbeeld een moodboard om te ondervinden wat allemaal belangrijk is voor de sfeer in uw restaurant. Schakel de hulp van een interieur architect of horeca projectinrichting in.

  • Match de kleuren

Wanneer de binnenkant van uw pop-up locatie al kleur heeft is het belangrijk om daar met uw meubilair niet ver vanaf te gaan zitten. Zorg dat de kleuren van meubilair matchen met die van het gebouw zodat het rustig en geordend overkomt op de gast.

  • Kies het juiste meubilair

Wanneer u een bepaald thema wil uitstralen is het belangrijk dat al het meubilair overeenkomt met dit thema. Hierbij kunt u denken aan nieuw horeca meubilair of gebruikt horeca meubilair.

  • Verlichting

De verlichting heeft een grote impact op de sfeer, denk daarom na over bijvoorbeeld de felheid van de verlichting behorende bij de stijl of het thema van dit jaar.

Als u meer wilt weten over restaurant inrichtingen bekijk dan ons eerder geschreven artikel hierover.

Pop-up in de buitenlucht, het buitenrestaurant

Wanneer u als pop-up gevestigd bent in de buitenlucht gelden er natuurlijk weer andere regels dan in een leegstaand pand. Heeft u een foodtruck met terras dan is het belangrijk dat u niet een heel restaurant mee moet slepen naar uw volgende locatie. Zoek in dat geval naar makkelijk transporteerbaar horeca meubilair dat tegen een stootje kan. Het constant op en afbouwen van uw horeca plek kan schade veroorzaken bij aan uw meubilair.
Mocht u net als Big Boys een buitenrestaurant willen opzetten moet u goed nadenken over een overkapping en het meubilair. Het seizoen en de locatie spelen hierin een grote rol. Evenals het kunnen inruilen van het horeca meubilair van afgelopen jaar op ander meubilair voor het thema van dit jaar. In de zomer en op een vlak terrein met een schoon oppervlak komt u vaak weg met tent als overkapping. Maar mocht u in koudere tijden en op een instabiel oppervlak uw pop-up zaak openen dan is een harde vloer gestabiliseerde vloer een must. In de koudere maanden komt u ook niet weg met alleen een tent als beschutting, het laatste wat u wilt is dat uw gasten kou lijden. De aankleding is hierbij key.

Pop-up geschikt meubilair verkrijgen

Bij het aankleden van uw pop-up restaurant komen een hoop andere logistieke factoren kijken die u niet hebt bij een restaurant op vaste locatie. Is uw pop-up restaurant eenmalig? Wat doet u dan met het overgebleven meubilair. Of is uw pop-up repeterend waar laat u dan uw meubilair? Kunt u uw meubilair inruilen?

Als pop-up horeca ondernemer wilt u natuurlijk niet enorm veel geld investeren in uw tijdelijke meubilair en wanneer uw pop-up niet repeterend is zoekt u een mogelijkheid om achteraf ook weer uw meubilair te kunnen verkopen.

Neem voor goedkoop kwalitatief horeca meubilair een kijk in onze koopjeshoek er is bij ons ook een optie om uw huidig meubilair op te laten kopen of in te ruilen. Hebt u vragen neem dan gerust contact met ons op!

Kijkje in de showroom

Wij nodigen u van harte uit om eens te komen kijken in onze showroom in Ammerzoden (NL) of Mortsel (BE). Hier hebben wij een ruim assortiment aan nieuw en gebruikt meubilair. Kunt u zelf de verschillen zien en aan ons team vragen wat de mogelijkheden in collecties allemaal zijn.