Cafés en bistro’s als de nieuwe werkplek

De Corona periode heeft voor een hoop ellende gezorgd. Maar zoals Johan Cruyff al zei; ieder nadeel heb z’n voordeel. Want we hebben ook een hoop geleerd van de periode waarin alles op slot ging. De grens tussen werk en privé is bijvoorbeeld opnieuw onder de loop genomen. De vaste kantooruren bleken lang niet voor iedere baan een must en je kan eigenlijk overal een werkplek van maken. Hoewel… die keukentafel waar de kinderen schreeuwend omheen rennen bleek toch een minder populaire optie. En dat geeft u als horecaondernemer een mooie kans om optimaal te profiteren van deze ontwikkeling.

Thuiswerken biedt kansen voor de slimme horecaondernemer.

Nu het “normale leven” weer zijn intrede heeft gedaan gaan een hoop mensen weer terug naar kantoor. Een hoop bedrijven zijn al zo slim zijn geweest om hun werkplek met moderne kantooromgeving te transformeren naar een werkplek die voldoet aan de nieuwe wensen. Toch werken we zelden nog alle dagen van de week vanuit kantoor. Thuiswerken is een blijvertje gebleken. Een derde van alle werknemers blijft minimaal 50% van de tijd vanuit huis werken. Tweederde van de bedrijfsorganisaties faciliteert dit met een thuiswerkregeling, waarbij de medewerker bijna altijd een thuiswerkvergoeding ontvangt. Een vergoeding die ook prima ingezet kan worden voor een goede kop koffie in uw horecazaak.

Thuiswerken vanuit horecagelegenheid

De thuiswerkvergoeding vertaalt zich in de praktijk eigenlijk naar een vergoeding voor een werkplek buiten het kantoor. Want “thuiswerken” gebeurt lang niet altijd daadwerkelijk vanuit huis. Waarom niet? Herinnert u zich die drukke keukentafel nog? Juist. Soms is thuiswerken niet de meest productieve oplossing. Uitwijken naar een sfeervolle horecagelegenheid wordt dan een erg aantrekkelijk alternatief. Zo blijkt ook wel uit het alsmaar groeiende aantal ZZP’ers en “thuiswerkers” dat voor deze optie kiest. Flexwerken vanuit een horecagelegenheid is een van de trends voor horeca meubilair waardoor je je omzet een mooie boost kan geven.

Is jouw horecazaak al de perfecte flexwerkplek?

Slimme horecagelegenheden spelen in op deze groeiende doelgroep. Zo zijn er al horecagelegenheden die zich volledig richten op het faciliteren van een prettige werkplek, weg van de drukke keukentafel. Een plek wat je in een stimulerende omgeving kan werken terwijl je op je wenken wordt bediend met een goede kop koffie of een lekkere lunch.

Hoe richt je je café of bistro in als flexwerkplek

De meeste cafés en bistro’s willen zich niet volledig richten op flexwerkers en ook voldoende ruimte houden voor vrijetijdsgasten. Door je horecagelegenheid slim in te richten kun je een prettige ruimte bieden voor beide type gasten. Hierbij raden we aan je zaak in zones in te richten. Richt bijvoorbeeld achter in je zaak een zone in voor flexwerkers en voorin een plek voor vrijetijdsgasten. Achter in de zaak moet de WiFi verbinding uiteraard top zijn. Ook kun je rekening houden met een ander type stoel, waarop men een aantal uur achter elkaar in actieve en ergonomische houding kan werken. Door de juiste tafel te kiezen zorg je ervoor dat een laptop van stroom wordt voorzien zonder de overlast van rommelige kabels. Of wat dacht u van een tafel waarmee uw bezoeker zijn telefoon draadloos kan opladen? Als het even kan natuurlijk op een milieuvriendelijke manier, wat eenvoudig wordt met deze tips voor een duurzaam horeca interieur.

Waar moet je op letten om het rendabel te houden.

Het laatste dat je wilt is een klant die een tafel de hele dag bezet houdt en slechts 1 drankje drinkt. Daarom is het belangrijk om deze tips goed in het achterhoofd te houden;

  • Maak duidelijke welke zone voor de flexwerken bedoeld zijn en welke niet. Zo zorgt u dat de flexwerker niet gestoord wordt door het geklets van andere bezoekers en schrikt je de vrijetijdsgast tegelijkertijd niet af door alle laptops om hem heen.
  • Let bij het inrichten van de zones ook op ander geluid zoals muziek of lawaai. Vanuit de keuken. Voor vrijetijdsgasten is een muziekje gezellig maar voor flexwerkers leidt dit af en maakt het telefoneren mogelijk lastig. Denk dus na waar je je boxen ophangt. Dan blijven beide type gasten graag wat langer hangen.
  • Overweeg naast de juiste tafels en stoelen ook een locker voor de klanten, die zij kunnen gebruiken wanneer zij buiten een ommetje willen maken of een telefoontje willen plegen. Deze kan uiteraard tegen kleine betaling worden aangeboden.
  • Ken je dat middagdipje? Daar kun je als horecaondernemer slim op inspelen met flexwerkers in huis. Je verkoopt gemakkelijk wat fruit, hartige snacks of soep als reddingsmiddel tegen een middagdip.
  • Urenlang zitten met slechts een kop koffie? Maak het de flexwerker extra aantrekkelijk om vaker te bestellen met een refill service. Je koopt de kop en mag hem daarna tegen gereduceerd tarief opnieuw laten vullen. Scheelt je ook weer wat afwas.
  • Je nieuwe bezoekers kan met bovenstaande tips heerlijk werken terwijl jij er een goede boterham aan verdiend. Top! Die klant zie je graag terugkomen. Denk dus eens na over een loyaliteitssysteem voor flexwerkers. Koppel bijvoorbeeld een punten spaarsysteem aan de refill-service. Zo wordt jouw café of bistro het meest gewilde kantoor uit de omgeving.

Alles valt of staat bij je juiste inrichting.

Wil je ook graag profiteren van deze commerciële kans en je horecagelegenheid (deels) inrichten om flexwerkers te faciliteren? Of wilt u graag advies van een interieuradviseur voor het inrichten van uw horecagelegenheid? Goesten en Goesten helpt je graag verder. Hierbij kunnen we je ontzorgen door het volledige proces op ons te nemen, van inrichtingsontwerp tot montage. Benieuwd hoe het assortiment van Goesten en Goesten jouw zaak een omzetboost kan geven? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.