Restobar beginnen wat voor u?
In grote Europese steden poppen ze als champignons uit de grond; restobars. Wat zijn restobars nou eigenlijk en is dit horeca concept wellicht ook wat voor u? Goesten en Goesten legt het aan u uit en kan u uiteraard helpen met de inrichting. We zitten graag met u aan tafel om de mogelijkheden voor uw restobar inrichting met u te bespreken.
Wat is een restobar precies?
In een bar zijn de drankjes het belangrijkste en is eten ondersteunend. Naar een restaurant ga je met name vanwege het eten dat wordt aangeboden. Hier is het begeleidende wijntje dus juist bijzaak. De nieuwe combinatie van restaurant en bar noemen we ‘restobar’. In Engeland ook wel ‘new cafes’ genoemd. In een restobar zijn eten en drinken net zo belangrijk. Dat is het meest voorname verschil. Een restobar ziet eruit als een bar en biedt verfijnde dranken én kleine niet al te ingewikkelde gerechtjes die van hoge kwaliteit zijn. Kortom; hier is de traditionele bitterbal bijvoorbeeld vervangen door een truffel bitterbal op een bedje van paddenstoelen risotto. Deze gerechtjes worden dan ook niet klaargemaakt door de eerste de beste student. In een restobar staat een kok die weet wat hij of zij doet.
Menukaart van een restobar
Gooi de standaard menu structuur van voor-, hoofd- en nagerecht maar uit je hoofd. Die is bij een restobar niet van toepassing. Vaak wordt zelfs helemaal geen gebruik gemaakt van een menukaart. De kok bekijkt dan op basis van wat hij/zij die dag voor een goede prijs kan inkopen, waar uit gekozen kan worden. Op die manier is het voor bezoekers iedere keer een verrassing wat ze kunnen verwachten en kunt u als horeca ondernemer flexibel inspringen op inkoopvoordeel én verspilling van producten voorkomen.
Zoals gezegd biedt een restobar naast verfijnde gerechtjes ook andere drankjes dan de gemiddelde bar. Het personeel dat u bij een restobar achter de tap ziet staan lijkt dan ook meer op een sommelier dan een traditionele barman of barvrouw. Met andere woorden; die truffel bitterbal wordt door begeleid door een drankje dat hier pérfect bij past. Kies hierbij niet voor de standaard wijnen en bieren maar durf juist iets te bieden dat niét in een reguliere bar te vinden is. Biedt bijvoorbeeld biologische wijn aan en bijzondere bieren. Bekijk ook de cocktails eens op een andere manier en laat de bekende Pinacolada gerust van de lijst. Zorg dat u iets bijzonders biedt. En vergeet daarbij niet om ook aan alcoholvrije opties te denken! Want Bob wil ook graag een lekker en bijzonder drankje.
Inrichting van een restobar
Hoe ziet een restobar er van binnen uit? Het zal u niet verbazen dat een groot deel van de ruimte ingevuld wordt door een bar. Vaak lang en smal. Maar afhankelijk van de beschikbare ruimte kun je hier in feite alle kanten mee op. Hieronder sommen we een aantal horeca interieur trends voor 2023 op waar u mogelijk op in kan haken wanneer u uw restobar wilt inrichten.
Gebruik horeca interieur in organische vormen
In 2023 gaan we veel ronde vormen terugzien in de inrichting. Zowel in wooninrichting als in horeca inrichting is dit een duidelijke trend. Denk hierbij voor uw restobar dus bijvoorbeeld aan een bar die in een golvende beweging door de zaak gaat. Of een ronde vorm met de barman of -vrouw in het midden. Het hoeft ook niet persé één lange bar te zijn. U kunt ook mooie effecten creëren door de bar uit twee of drie delen op te bouwen. Zo ontstaat een verrassende look waarmee u onderscheid kan maken.
Horeca interieur combineren met natuur
Een horeca trend die in 2022 al merkbaar was maar in 2023 prominent doorgezet zal worden; natuur in de horeca. Hierbij kunt u denken aan echte planten of zelfs bomen. Maar mooie kunstbloemen kunnen zeker ook voor het gewenste effect zorgen en zijn logischerwijs een stuk eenvoudiger te onderhouden. Creëer bijvoorbeeld een mooie bloemenzee boven de bar of haal een mediterraans tintje in uw zaak met een mooie olijfboom in een pot. Ook de bar zelf kan bijvoorbeeld worden voor zien van een groene wand, waar varens en dergelijke voor een tropische effect zorgen.
Gebruik duurzame materialen
Wederom een trend uit die 2022 die op krachtige wijze wordt doorgezet in 2023; de inzet van duurzame materialen. Denkt hierbij aan riet, reclaimed hout, bamboe maar ook gerecyclede materialen zoals vilt. Ook met opnieuw ingezette stenen valt een unieke uitstraling te creëren.
Geef uw restobar een bijzonder plafond
Jarenlang was dit een plek waar niet veel aandacht aan werd besteed, maar dat gaat in 2023 wel anders worden. Dit jaar gaat u vaak bijzondere creaties aan het plafond van een horeca gelegenheid zien. Eigenlijk helemaal niet zo vreemd; het is de perfecte plek om iets opvallende te plaatsen zonder dat het in de weg staat. Denk hierbij aan de natuurtrend die we eerder aanhaalde en laat uw plafond “begroeien” met kunstplanten of laat een plaatselijke kunstenaar een kunstwerk maken op uw plafond. Het is een ideale manier om uw restobar een onderscheidende uitstraling te geven.
Geef muziek een bijzonder plekje
In een restobar hoort een lekker muziekje op de achtergrond. Het draaien van vinyl platen is een trend die we verder opkomen in 2023. Ook in horeca gelegenheden. Geef daarbij uw gasten ook zelf de vrije hand. Biedt bijvoorbeeld een muziekbibliotheek van platen aan en nodig uw klanten uit om zelf een plaatje op te zetten. Ruimte voor een piano? Nodig zo nu en dan een muziekstudent uit om wat te komen spelen en stel de rest van de tijd de piano beschikbaar voor uw gasten. Niets creëert meer sfeer dan life muziek.
Waarom een restobar beginnen?
Het aanbod van eten is bij een restobar over het algemeen niet heel breed, maar wel van hoge kwaliteit. Dat betekent dat u als ondernemer niet concurreert met prijsstunters. De gemiddelde restobar bezoeker heeft wat te besteden. Per slot van rekening kiest hij/zij er heel bewust voor om naar een horecagelegenheid te gaan waar zowel het eten als de drank van gelijkwaardig hoog niveau zijn. Sluit die ideologie wel aan bij uw visie voor een horecazaak? Dan is een restobar wellicht wat voor u.
Een restobar is vergeleken met andere horecagelegenheden relatief eenvoudig op te zetten. Zeker wanneer u niet kiest voor een vaste menukaart maar flexibel meebeweegt met de etenswaren die die dag tegen een goede prijs en met hoge kwaliteit te verkrijgen zijn. U heeft voor het openen van een restobar een minder grote ruimte nodig en minder personeel. Ook wordt met dit concept, mits goed doorgevoerd, minder eten verspilt. Daardoor kunt u de kosten drukken wat voor een startende ondernemer geen overbodige luxe is.
Markt verzadigd? Met een restobar maakt u wellicht nog wél het verschil. Een hoop steden hebben al een overvloed aan restaurants die allemaal mee proberen uw potentiële klant aan te trekken. Sommige van deze ondernemingen hebben al een gevestigde naam en vaste, terugkerende klanten. Hoe gaat u uw plekje in de markt veroveren? Juist! Door onderscheidend te zijn!
Restobar beginnen? Goesten en Goesten helpt u!
Heeft u na het lezen van dit artikel de smaak helemaal te pakken en heeft u er wel oren naar om uw eigen restobar te beginnen? Goesten en Goesten helpt u graag mee met het interieur van uw horeca onderneming. We bieden een ruim assortiment nieuwe en tweedehands horeca interieur. Zodoende is er voor ieder budget én voor iedere gewenste stijl een oplossing in ons brede productaanbod te vinden. We helpen u daarnaast graag mee met het opstellen van een goed interieurontwerp waarbij we alle facetten meenemen. Denk hierbij aan oplossingen in verlichting maar ook aan manieren om het voor uw personeel prettiger te maken om in uw onderneming te werken. Meer weten? Neem gerust even contact met ons op.
Kijkje in de showroom
Wij nodigen u van harte uit om eens te komen kijken in onze showroom in Ammerzoden (NL) of Mortsel (BE). Hier hebben wij een ruim assortiment aan nieuw en gebruikt meubilair. Kunt u zelf de verschillen zien en aan ons team vragen wat de mogelijkheden in collecties allemaal zijn.